Kórustábor 2016

„ Felvirradt a szép óra, könyvek irkák nyugovóra, éljen a nyár!”

Vége a tanévnek, nincs több dolgozat, korai kelés. Minden tanév vége ünnep a gyerekek számára, akik elfáradtak a hosszú hónapok kitartó munkájában. Az utolsó napokban már készül a táblákra rajzolt műalkotás, napról napra, betűről betűre formálódik a VAKÁCIÓ!

Biztos meglepődnénk, ha arról hallanánk, hogy az igazgató varázs szavai után – „a tanévet bezárom” – lennének nebulók, akik iskolába mennek, önként, örömmel, mosolyogva. Nos, ilyen is van. A zeneiskola ilyen hely.

Idén nyáron első alkalommal rendeztük meg napközis kórus táborunkat, ami a gyerekek és művész tanáraink számára egyaránt fantasztikus élmény volt, pedig munka akadt bőven. Horváthné Baranyai Ágnes, a tábor és a kórus vezetője irányításával minden délelőtt szólam- és összpróbák zajlottak. A hétzáró ünnepi hangversenynek a Savoyai kastély adott otthont. Akik eljöttek és meghallgatták, biztosan megdöbbentek, hogy lehet egy hét alatt egy pici gyerekekből álló csapatból ütőképes kórust faragni. Pedig a művek megszólaltak két, sőt gyakran három szólamban.

Délutánonként műveltük a testünket és a lelkünket. Volt úszás, hajókázás a Balabánnal, kézműveskedés, és mindenhol énekeltek a gyerekek. Gyakran még az utcán is mikor ebédelni mentünk. Egy-egy új zenemű megtanulása után a próbán a gyerekek visszatapsolták magukat és kérték, hogy még egyszer énekeljünk. Nem akarták abba hagyni. Pedig vége volt a tanévnek és a „VAKÁCIÓ!” végén az utolsó felkiáltójel is rég elkészült.

Talán mesének tűnik ez az idilli leírás az első kórustáborról. Pedig a zene, az éneklés valóban képes a lelket felemelni, feledtetni a nehézséget, gyógyítani a betegséget, barátságokat sző és megtanít figyelni egymásra. Ezt tanultuk azon a héten tanárok és diákok – és terveink szerint tanuljuk jövő nyáron is. Bíztassuk gyermekeinket az éneklés, a zene felfedezésére. Teljesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhetnek, és valódi örömökben lehet részük, nem csupán pillanatnyi élvezetekben. Köszönet minden szülőnek, aki fontosnak tartja, hogy gyermeke értelmes, örömteli módon művelje magát, köszönet a gyerekeknek, akik csodálatos pillanatokkal örvendeztettek meg bennünket és köszönet minden művész kollégának, akik példamutatással bizonyítják ország világ előtt, hogy vannak még igaz értékek és érdemes ezekért élni.

Visontai Ágnes